Wat zijn de kosten van een app?

Benieuwd naar de kosten van een mobiele app of webapplicatie? Op deze pagina ontdek je wat een app gemiddeld kost en hoe deze kosten worden berekend. Je krijgt zo een goed beeld van de investering die je kunt verwachten.

Wittig Team

Kiezen voor een mobiele app of een webapplicatie 

Wanneer je een applicatie laat bouwen, kun je kiezen voor een mobiele app of een webapplicatie. Een mobiele app is te gebruiken via je smartphone op Android of iOS. Een webapp is te gebruiken in de browser. Voorbeelden van browsers zijn Google Chrome, Mozilla Firefox, Internet Explorer en Safari. 

Wanneer je een responsive webapplicatie laat bouwen, is deze zowel op de browser van je desktop als op die van je tablet of smartphone te gebruiken. Later op deze pagina lees je daar meer over. 

Wat zijn de kosten van een app? 

Wanneer je een app wilt laten maken, is het altijd maar de vraag. Wat zijn bijvoorbeeld de app ontwikkelaar kosten? De kosten van een applicatie liggen gemiddeld tussen de 10.000 euro en 80.000 euro. De uiteindelijke prijs hangt af van de manier waarop de applicatie wordt gebouwd en van de functionaliteiten die de app te bieden heeft. 

Het uiteindelijke doel van een app is dat deze zich op de lange termijn terugverdient - in omzet, maar ook in tijd en gebruikersgemak. Wanneer je een goede app laat bouwen, is de prijs daarom altijd een investering waar je profijt van hebt. 

Grote bedrijven en overheden laten soms apps bouwen van meer dan 500.000 euro. Zolang deze apps de juiste functionaliteiten bieden, is dit een prima investering. Dergelijke bedragen komen echter niet vaak voor en de gemiddelde kosten voor een app liggen een heel stuk lager.

Heb je vragen, of wil je eens brainstormen?

Je kunt contact met ons opnemen via telefoon, chat of e-mail. Liever direct contact met onze conceptonwikkelaar Niels om je vragen of wensen te bespreken? Plan direct een vrijblijvende call in via onderstaande knop!
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Hoe worden de kosten van een app berekend? 

De kosten van een applicatie worden berekend aan de hand van zeven factoren. Hieronder leggen we je uit welke factoren dit zijn en hoe de prijs op basis van deze factoren wordt bepaald.

1. Het platform waarop de app wordt ontwikkeld 

Wanneer je een mobiele app laat bouwen, kun je kiezen voor een app voor Android of voor iOS. Een app die gebouwd wordt voor één van de twee platforms, wordt ook wel een native app genoemd. 

Heb je liever een hybride app die op beide besturingssystemen werkt? Dan kun je deze laten bouwen in een programmeertaal genaamd Flutter. Het grote voordeel van Flutter is dat je geen dubbele kosten hebt wanneer je een app voor zowel Android als iOS laat bouwen. Daar staat wel tegenover dat een native app vaak net iets sneller is. 

Wil je een webapplicatie laten bouwen? Dan is het niet nodig om een platform te kiezen. Een webapp draait namelijk in je browser en hoeft dus niet gebouwd te worden voor Android of iOS. 

2. Het bouwen van de backend 

Elke applicatie heeft een server nodig om op te draaien. Om deze server met je app te laten communiceren, heb je een backend nodig. Je kunt dit zien als de ‘technische achterkant’ van je applicatie. 

Soms draait een app direct op de backend van jouw bedrijf, waardoor het ontwikkelen van een back-end niet nodig is. Maar in veel gevallen heb je een backend nodig om de app te kunnen gebruiken. 

De kosten van een backend liggen tussen de 500 en 1.000 euro per entiteit. Met een een entiteit worden de functionaliteiten bedoeld die in de app zijn ingebouwd. Denk bijvoorbeeld aan een functionaliteit voor het aanmaken en beheren van projecten, producten en gebruikers.

3. De ontwikkeling van het beheersysteem 

Om je mobiele app of webapp te beheren, heb je een beheersysteem nodig (ook wel eens CMS genoemd). Dankzij dit beheersysteem kun je artikelen plaatsen, gebruikers beheren of de content van de applicatie updaten. Het bouwen van een beheersysteem bedraagt gemiddeld zo’n 30% tot 60% van de totale prijs. Dat komt omdat de ontwikkeling hiervan een hoop tijd kost.

4. De functionaliteiten van de app 

Als je een applicatie wilt met uitgebreide functionaliteiten, zoals een koppeling met je camera of met de sensoren op je telefoon, kan de prijs flink hoger worden. Dit geldt zeker wanneer je gebruik wilt maken van video. Dit verbruikt veel data op de server, waardoor de kosten omhoog gaan.

5. De koppeling tussen back-end en gebruikerssysteem 

In veel gevallen wordt de backend van je applicatie gekoppeld aan je interne bedrijfssystemen. Denk daarbij aan je CRM-systeem, je projectmanagementsysteem of je boekhoudprogramma. Het bouwen van zo’n koppeling zorgt voor minder handmatige acties en kost gemiddeld 1.000 euro tot 2.000 euro per koppeling.

6. Wel of geen responsive applicatie 

Wanneer je een webapp laat bouwen, is het verstandig om deze ook geschikt te maken voor mobiele schermen. Dit wordt ook wel responsiveness genoemd. De app past zich dan automatisch aan aan de breedte van het scherm dat je gebruikt, ongeacht of dit je computerscherm of je smartphonescherm is. 

Een groot voordeel hiervan is dat je app zowel via desktop als via mobiel kan worden bediend. Wanneer je voor een responsive design kiest, kost dit gemiddeld 20% meer dan wanneer je hier niet voor kiest. 

Of je wel of geen responsiveness nodig hebt, hangt af van je eigen voorkeuren en van de wensen van de eindgebruiker. Wordt de app alleen gebruikt op kantoor? Dan is een responsiveness vaak niet nodig. Wordt de app ook gebruikt vanaf mobiele apparaten buiten kantoor? Dan is een responsiveness een slimme keuze.

7. Hosting en onderhoud 

Elke app heeft hosting nodig om te kunnen draaien. Ook moet de app regelmatig onderhouden worden, zodat deze up-to-date en veilig blijft. De kosten hiervan liggen gemiddeld tussen de 150 euro en 500 euro per maand. De uiteindelijke prijs is afhankelijk van de complexiteit van de app en van de hoeveelheid data die moet worden opgeslagen.

Benieuwd naar de prijs van jouw app? 

Heb je een idee voor een mobiele web of webapplicatie? En ben je benieuwd welke kosten je kunt verwachten? Boek dan een prototype-sessie bij Wittig. Tijdens de prototype-sessie werken we samen met jou een concept uit voor je applicatie en ontdek je meteen welke investering je kunt verwachten.

Dit is wat we doen

Prototypesessie

Bij een prototypesessie werken we samen met jou om je ideeën om te zetten in een tastbaar prototype. In een tijdsbestek van één dagdeel zullen we samen brainstormen om je ideeën concreet te maken. Hier kun je ontdekken hoe zo'n prototypesessie verloopt en wat je kunt verwachten.

Mobiele apps

Een mobiele app die feilloos werkt op alle smartphones en besturingssystemen. Dat is waar we bij Wittig voor gaan en dat doen we altijd volgens de afspraken. Ontdek hier hoe wij een mobiele app voor je bouwen.

Mobiele apps

Web apps

Een webapp die het werk van je klanten en werknemers versimpelt en leuker maakt. Dat is het doel van de webapplicaties die we voor jou ontwikkelen. Ontdek hier hoe we een webapp bouwen waar iedereen graag mee werkt.

Web apps