Native mobile apps

Een native app is een app die speciaal wordt ontwikkeld voor het platform waarop deze geïnstalleerd is (iOS of Android).

Omdat een native app speciaal wordt ontwikkeld voor iOS of Android kan de interface speciaal worden afgestemd op het apparaat van de gebruiker, wat resulteert is een betere gebruikerservaring. Daarnaast bouwen we de app met de nieuwste beschikbare technologieën voor het platform, waardoor de performance optimaal is. Een nadeel van de ontwikkeling van een native app is dat de code die geschreven wordt voor één platform (bijvoorbeeld iOS) niet voor een ander platform herbruikbaar is. Wanneer kwaliteit van de app voorop staat, is een native app de beste keuze.

Sinds de start van Wittig is het ontwikkelen van native mobile apps onderdeel van onze dagelijkse werkzaamheden. Hierbij zijn we niet alleen gespecialiseerd in de technische ontwikkeling, maar hebben we ook genoeg kennis en ervaring om het volledige traject van concepting tot distributie op ons te nemen.

Benieuwd hoe wij een project voor de ontwikkeling van een native mobile app aanpakken?

Bumper

Ben je ook wel eens gefrustreerd door het rijgedrag van anderen? Met de Bumper app kun je deze weggebruikers melden en bewust maken van hun rijgedrag.

Wat krijg ik?

Intellectueel eigendom

In tegenstelling tot sommige andere software-ontwikkelaars dragen wij altijd het intellectueel eigendom over naar de opdrachtgever.

Prototype

Voordat we beginnen aan het visuele design, ontwikkelen we eerst een klikbaar prototype om een duidelijk beeld van de app te schetsen.

Design

In overleg bepalen we de algemene stijl van de app, en maken vervolgens voor elk scherm een design.

App(s)

De app wordt in fases ontwikkeld, zowel tussentijdse testversies als het eindproduct worden gedeeld.

Distributie

Wanneer de app volledig voltooid en getest is verzorgen we de distributie naar de App Store of Google Play.

Beheersysteem

Indien gewenst wordt er een online systeem ontwikkeld waarmee de (inhoud van) de app kan worden beheerd.

Onderhoud

Om de constante bereikbaarheid en het functioneren van de app(s) te garanderen nemen we graag het volledige onderhoud uit handen.

Hosting

Wij kunnen de hosting van de app en/of het beheersysteem volledig op ons nemen, zowel op een gedeelde als op een eigen server.

Onze werkwijze

 • 1.  Kennismaking

  Elk project begint met een kennismakingsgesprek waarin we de wensen voor de app met elkaar kunnen bespreken. Zijn je wensen al heel concreet, of is vooral de probleemstelling duidelijk? In beide gevallen denken we tijdens het kennismakingsgesprek graag mee om het project vorm te geven.

 • 2.  Offerte opstellen

  Aan de hand van de wensen die volgen uit het kennismakingsgesprek, gaan wij aan de slag om een offerte op te stellen. Hierin worden alle functionaliteiten van de te ontwikkelen app omschreven en wordt er per onderdeel een kostenberekening gemaakt. Dit geeft je inzicht in de omvang en doorlooptijd van de werkzaamheden, en geeft je de mogelijkheid om een definitieve selectie van functionaliteiten te maken. Onze kostenberekening is overigens altijd een fixed-fee, waardoor je niet verrast wordt door onverwachte kosten.

 • 3.  Prototype

  Om een goed beeld te krijgen van de te ontwikkelen app maken we schetsen (wireframes) van de belanrijkste schermen. Deze schetsen worden verwerkt in een klikbaar prototype, die wordt gebruikt als blauwdruk voor de verdere ontwikkeling.

 • 4.  Design

  In overleg wordt de algemene stijl van de app bepaald, dit kan zowel op basis van een bestaande huisstijl zijn als een compleet nieuw design. Vervolgens passen we deze stijl toe en worden alle individuele schermen en onderdelen ontworpen. Het resultaat leveren we op als een klikbaar prototype waarop je feedback kunt geven. Deze feedback wordt verwerkt totdat er een defintief design wordt vastgesteld.

 • 5.  Ontwikkeling van de app

  De app wordt per onderdeel ontwikkeld, gebruikmakende van de modernste technologieën. Hierbij wordt veel aandacht besteed aan stabiliteit, flexibiliteit en performance. Indien gewenst wordt de app gekoppeld aan bestaande systemen of API's, en wordt er een beheersysteem ontwikkeld.

 • 6.  Testen en feedback

  Tijdens de ontwikkeling leveren we steeds een testversie van de app op. Omdat we dit regelmatig doen is het mogelijk om tussentijdse feedback te leveren die we direct kunnen verwerken tijdens de verdere ontwikkeling. Wanneer alle functionaliteiten zijn voltooid volgt een laatste testfase om de app klaar te maken voor release.

 • 7.  Release

  De app is voltooid en is klaar om beschikbaar te maken voor je doelgroep. Hiervoor moet de app worden aangeboden via de app stores. Wij verzorgen de distributie van de app, en richten in overleg de store-pagina's in. Na goedkeuring door Apple en/of Google kan de app gedownload worden in de stores.
  Vaak is er ook sprake van een server die de app voorziet van dynamische content. Wij kunnen je helpen met de aanschaf van zo'n server of de installatie van de software op een bestaande server verzorgen. Ook bieden we de mogelijkheid om de content aan te bieden via een door ons beheerde server.

 • 8.  Onderhoud

  Onderhoud is niet verplicht, maar zeker aan te raden. Als de app veel gebruikt gaat worden is het verstandig om deze te monitoren en regelmatig te updaten. Wanneer wij het onderhoud van de app op ons nemen monitoren we de server en de app op eventuele bugs of incidenten. Zo zorgen we dat de app altijd beschikbaar blijft.
  Apple en Google komen jaarlijks met de nieuwste versies hun platform. Om optimaal te blijven functioneren dient de app daarom periodiek te worden voorzien van updates. Door middel van een onderhoudsovereenkomst nemen we deze zorg voor je uit handen.

Welke kosten kan ik verwachten?

De kosten voor de ontwikkeling van één of meerdere native apps kunnen zeer uiteenlopen. Moet de app alleen op iPhones werken, of ook op Android smartphones? Wil je dat de apps ook op iPads en Android tablets werken? En welke informatie moet de app precies gaan weergeven? Is dit alleen informatief of zijn er veel interactieve elementen? Een hoop vragen die invloed hebben op de kosten van de ontwikkeling. Beantwoord onderstaande vragen om je wensen aan te geven zodat wij een passende kostenindicatie kunnen samenstellen.